ARKHAM kaynak kitabı çıktı!
Senenin sonunda büyük bir heyecanla duyurusunu geçtiğim Call of Cthulhu kaynak kitabı ARKHAM, dijital olarak çıkışını gerçekleştirdi! Kitaba erişmemi sağlayan Chaosium’a buradan teşekkürlerimi sunuyorum!
Thank you Chaosium for providing me the book!
Arkham, Innsmouth ile birlikte, Lovecraft’ın spekülatif korku hikayelerinin çıkış noktası diyebileceğimiz bir lokasyondur. Merkezinde modern ama sınırlara yaklaştıkça eski tarzını koruyan, sonu karanlık olaylara bağlanan gizemlere sahip, “weird science” diyebileceğimiz konsepti besleyen Miskatonic Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapan bu şehir, bizim için artık çok daha detaylı.
ARKHAM, Arkham Unveiled isimli serinin ilk kitabı olarak piyasaya geliyor. Daha önceden de aynı isimli projeyle 1990, 1993 ve 2003’te çıkış yapmış olan kitap, en yeni haliyle bir kez daha karşımızda. 27 Şubat’ta çıkışını gerçekleştirmiş olsa da, yazımı sene sonunda bittiği için künyesinde 2023 tarihini görüyoruz.
Değişik Bir Görünüm
Kitapta ilgimi çeken ilk şey, iç tasarımdaki değişiklik oldu. Nameless Horrors videosunda da bahsettiğim gibi, Call of Cthulhu 7th Edition kitapları çıktığında, özellikle senaryo kitapları hala 6th Edition tasarımına sahipti. Zaman içinde 7th Edition kendi tasarımını korumaya odaklandı ve son birkaç yılda da kitap görsellerini ve ekstralarını (assetler, handoutlar) daha kaliteli bir hale getirdiler. Böylece Starter Set, Nameless Horrors, Horror on the Orient Express gibi kitaplar daha modern olmakla birlikte, dijital ortamda kullanmaya da daha elverişli içeriklere sahip oldular. Tam “bir şeyler güzelce rayına oturdu” diye düşünürken, ARKHAM’ın tasarımı bana ters köşe yaptı.
Kapak tasarımı diğer kitapları, özellikle Nameless Horrors’ı anımsattığı için belli bir beklentim vardı. Kitabın içine baktığımdaysa iç tasarımın neredeyse tamamen değiştiğini gördüm. Yazı tipini koruyor olmalarına rağmen sayfa arkaplanındaki o “not defteri” havası kaybolmuş; ayraçlar, kenarlıklar, çerçeveler ve isimlikler tamamen değişmiş durumda. Tam sayfa resimler, artık aralarına yarım sayfa resimler katmış ve içerik tablolarına kadar her şey eskisinden farklı duruyor. Açıkça söylemem gerekirse, bu tasarım biraz Dungeons & Dragons 5th Edition kitap tasarımlarına aşırı derecede benzemekte. İlk çıkışı 1978’de olan Runequest’in yaratıcısı Greg Stafford, kitabın ilk sayfalarında D&D ve Gary Gygax ekibine selam çakmıştı; bu yüzden de 29 Ocak 2024’ün D&D’nin 50. yılı olmasına istinaden verilen bir karar olma ihtimalini düşünmüyor değilim.
En azından şunu biliyoruz ki, bu yeni versiyon, ARKHAM’ın ilk yazarı olan Keith “Doc” Herber‘ın anısına ithaf edilmiştir.
Doğrusu, bu tasarımın da kitaba güzel bir şekilde yakıştığını düşünüyorum. Biraz kalın ve kabaca gözüken eski tasarıma göre daha ince, daha zarif bir tasarımla farklı bir hava yakalanmış ve bazı içeriklerin görsel takibini yapmak bir nebze daha kolaylaşmış gibi geliyor.
Kitap İçeriği
Kitap içeriği beş bölümden oluşuyor. Her bir bölüm dolu dolu içeriğe sahip:
Chapter 1 – An Overview of Arkham: Bu bölüm bize 17. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına (1920ler) kadarki Arkham tarihiyle birlikte şehrin genel yapısını, yasaların işleyişini ve jeolojik özelliklerini anlatıyor.
Chapter 2 – Arkham Investigators: Bu bölüm bize bir Arkham macerası oynatırken hazırlanacak karakterler için kullanabileceğimiz ekstra içerikler sunuyor. Bazı yeteneklerin Arkham için özelleştirilmesi (History (Arkham) gibi) ve bunların detaylarının yanısıra, karakterlerin tanınırlığı ve sosyalleşebilecekleri ortamlarla ilgili birtakım bilgiler sunuyor.
Chapter 3 – Arkham Miscellany: Bu bölüm bize Arkham’da dolaşırken karşılaşabileceğimiz şeyler hakkında bilgiler, denk gelebileceğimiz söylentiler ve Arkham Coven hakkında bilgiler sunuyor.
Chapter 4 – Guide to Arkham: Kitabın muhtemelen en önemli kısmı burası. Bu bölüm bize Arkham’daki semt ve mahalleleri tanıtıyor, buralardaki ziyaret edilebilir yerleri adresleriyle veriyor ve lazım olursa kullanabileceğimiz birtakım NPC’leri tanıtıyor.
Chapter 5 – Appendices: Bu bölümde de Keeper’lar için daha kullanışlı olsun diye kitap içinde anlatılan bilgilerle ilgili tabloların ve bazı özet açıklamaların toplandığını görüyoruz. Önceki bölümleri dikkatlice okumuş birinin direkt olarak oyunlarında kullanabileceği, aslında GM Screen içeriği tadında bilgilere sahip olan bir bölüm.
Değerlendirme
ARKHAM, genel olarak baktığımızda 7th Edition için olan büyük eksiklerden birini kapatıyor. Bana soracak olursanız, bir diğer büyük eksik de Dreamlands’tir. Dreamlands ile kesişen senaryolar ve kesitler olmasına rağmen (Horror on the Orient Express ve Masks of Nyarlathotep’te mevcut), Dreamlands konsept ve içeriğini güzelce anlatan, ekstra kurallar ve haritalar içeren “güncel” bir kaynak yok.
Öte yandan, Arkham herkesin oyunlarında kullanmak isteyebileceği bir şehir ve mahallelerin, semtlerin, önemli yerlerin detaylarına sahip bir kaynak herkesin oldukça işine yarayacaktır diye düşünüyorum. Bunun üzerine, belki Arkham odaklı birkaç hazır senaryonun yayınlanması, hatta Cults of Cthulhu gibi ekstra kaynak kitaplarının da kullanışlı olmasını sağlayabilecek maceraların çıkması da en büyük temennimdir diyebilirim. Sene yeni başladı, ilerleyen zamanlarda nasıl sürprizlerle karşılaşacağımızı göreceğiz.